Safety first part 1

Het is toch echt weer zover, wanneer je ’s avonds je rondje wilt maken loop je in het donker. Om je kans op heelhuids terugkeren te vergroten zijn er tal van lampjes, hesjes en jasjes te verkrijgen waardoor je goed zichtbaar bent voor je medeweggebruikers. 

De keuze is reuze. Ik ben er eens ingedoken om te kijken wat er zoal verkrijgbaar is.

Om wat licht in de duisternis te bieden (haha, heel flauw, maar ik kon het niet laten), zet ik een aantal reflectiekledingstukken en lampjes voor je op een rijtje. Vanuit mijn eigen ervaringen heb ik per item aangegeven wat de voordelen kunnen zijn. En waar voordelen zijn, zijn soms ook nadelen.

Heel simpel zijn de armbandjes met led lampjes. Ze zijn ook makkelijk te verkrijgen, bijna elke sportzaak verkoopt ze wel. Een band om elke arm en je bent al vrij goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Vaak hebben ze ook twee standen, constant branden en knipperen. Toch heb ik zelf altijd het idee dat ik met donkere sportkleding nog niet genoeg opval en dat ik ook nog een hesje aan moet. En wat ik voor mezelf een nadeel vind, is dat het een ‘one size fits all’ methode is, waardoor het ledstuk soms uitsteekt, omdat mijn armen niet heel breed zijn en daardoor niet al het klittenband blijft plakken.

Ik noemde ze al in het eerste stuk, de alom bekende reflectiehesjes. Ook makkelijk verkrijgbaar, als het moet kun je er zelfs één bij de ANWB halen. Door het grote oppervlak ben je goed zichtbaar en de extra reflectiestrips zorgen ervoor dat je nog meer opvalt. Wil je nou op extra safe gaan, kun je altijd nog om één of twee armen een led armband doen. Door het led licht val je helemaal op. 

Nog een leuke bijkomstigheid, de hesjes zijn er tegenwoordig niet meer alleen in het geel, vrouwen kunnen ook een fluoriserend roze kopen. Jij een roze en je vriend/man een gele.

Gaan ze na tijdje stinken naar zweet? Je kunt de hesjes gewoon wassen.

Heel duur hoef je het bij deze optie ook niet te maken, voor 10-15 euro heb je echt wel een hesje.

Bovenstaande heeft een aantal producenten aan het denken gezet. Zij hebben hesjes met led lampjes aan de voor- en achterkant. In principe werkt het hetzelfde als de armband, door middel van een knopje in het hesje kun je de lampjes constant laten branden, maar je kunt ze ook laten knipperen. Deze heeft mijn persoonlijke voorkeur. Door het lampje op mijn rug heb ik het idee dat ik supergoed zichtbaar ben voor verkeer achter mij en ik hoef daar niet nog eens van alles voor om mijn arm te binden. Met zo’n hesje heb je echt alles in één.

Het grootste nadeel vind ik de maten. Samen met mijn vriend heb ik een S gekocht, de kleinste maat die er is. Door het klittenband aan de zijkanten zit er namelijk best wel wat rek in de maat. Dat leek ons handig, dan kon ik hem klein maken en mijn vriend kon hem gewoon dragen. Niet dus, mijn vriend kan hem prima aan, maar bij mij slobbert dat ding om mijn lijf. En ik heb een gruwelijke hekel aan schuivende kleding wanneer ik aan het lopen ben. Alles moet op zijn plek blijven zitten, ik heb geen tijd om te sjorren. Ik heb nog op internet gezocht, maar XS is gewoon niet te krijgen. Terwijl er toch echt wel bloedfanatieke hardlopers zijn die nog weer stukken dunner zijn dan ik.

Maar goed, ik ben zelf achter de naaimachine gekropen en heb het klittenband ingenomen, waardoor we beide het hesje kunnen dragen.

Wassen heb ik nog niet geprobeerd, dat durf ik niet zo goed… Stinken gaat het hesje op een gegeven moment wel ;).

Dit is niet de meest goedkope optie, een hesje met lampjes kost zo'n 40 euro, maar dan heb je wel alles in één. En de batterij van de lampje zijn vervangbaar, waardoor je een hele tijd met één hesje kunt.

Afgelopen winter heeft vriendlief een hardloopjasje met led lampjes erin gekocht. Aan de voorkant van de jas kan een wit lampje worden geklikt en aan de achterkant een rood lampje. Ben je eigenwijs, kan je de kleuren natuurlijk ook omdraaien.

Het jasje is fluoriserend geel net als een hesje en is ook goed zonder de lampjes te dragen.

Deze oplossing is heel handig voor de koudere dagen, je hoeft dan geen hesje over een jasje over een t-shirt, waardoor je de vorm aan gaat nemen van een Michelin-mannetje.

Bovenstaande  geeft ook gelijk aan dat het niet handig is op de warmere herfstdagen, dan is een jasje met lange mouwen al snel te warm en is een hesje fijner. 

De hoeveelheid licht van de lampjes viel mij een beetje tegen (iets waar vriendlief minder mee zit), maar in het geheel val je als loper genoeg op voor de rest van het verkeer.

Ik ben er per ongeluk achter gekomen dat de lampjes de wasmachine overleven. Maar om niet te veel risico te lopen is het handiger de lampjes voortijdig van de jas af te halen.

Dit fancy jasje is wel de minst goedkope oplossing. Ik geloof dat wij 8 tientjes voor het jasje kwijt waren, wat niet extreem duur is voor een jasje, maar dat was wel met 60% korting… zegt wel wat.

Wat ik hier niet heb besproken zijn de hoofdlampjes (daar ga je toch niet serieus meer lopen?!) en het heuplampje. Van die laatste heb ik onlangs gehoord, maar ik heb nog nooit iemand met zo’n ding gezien. Het schijnt bij Decatlon verkrijgbaar te zijn en als een soort heuptasje te worden gedragen. Het schijnt heel goed te werken bij slecht verlichte (bos)paden, door de lamp voor je te richten zie je goed hoe de weg voor je loopt en waar je je voeten neerzet. Minder kans dus op verzwikte enkels en een onverwacht bad in de sloot langs het fietspad.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze blog en kunnen jullie straks veilig jullie rondje hardlopen.

Ciao!

Reactie schrijven

Berichten: 0