Na mijn studietijd heb ik een aantal jaar een haat-liefde-verhouding gehad met hardlopen. Elke jaar weer werden in het voorjaar nieuwe hardloopschoenen gekocht, Start to Run werd weer op de telefoon gezet en we konden weer een half jaar vooruit. Maar ja, zodra er dan een spatje regen viel of de wind waaide wat te hard, had ik weer een reden om niet te gaan. Een aantal jaar kwam het erop neer dat ik in april begon met lopen en in oktober weer stopte.

De verhuizing naar een andere huis in de mooie provincie Groningen was zelfs een reden (lees: excuus) om een jaar niet te gaan hardlopen.

 

Maar ja, na een jaar voelde ik me toch wel erg slecht over mijn a-sportiviteit. Er werden weer nieuwe hardloopschoenen gekocht, uiteraard in het voorjaar ;). Gewoontes moet je koesteren. Naast het slechte gevoel pakte ik naast mijn 36-uurs baan ook nog ‘even’ een deeltijd HBO-studie op. Toen kwam ik erachter hoe lekker het is om tussen je werk overdag en je studie-uurtjes ’s avonds een stukje hard te lopen. Al is het maar een half uurtje. Ook tijdens de tentamenweken en al het blokken was hardlopen het moment om het hoofd op ontspanning te zetten en weer frisse moed te verzammelen voor een nieuw dagdeel blokken. Voor ik het wist was er een jaar om. Een jaar waarin ook in de winter door was gelopen. Een heel jaar, weer tijd voor nieuwe schoenen dus!

 

Ook het volgende studiejaar werd het hele jaar door redelijk regelmatig gelopen. Toegegeven, in tentamenperiodes was het wat lastiger, maar daarbuiten ging het best goed. De eerste doelen werden zelfs al gesteld. Zo had ik de 4 mijl in 2014 in 35 minuten gelopen, in 2015 wilde ik eigenlijk rond het half uur finishen (eindtijd 31:05, redelijk gelukt dus).

Het laatste half jaar van de studie, nu zo’n 15 maanden geleden, ging de knop echt om. Vriendlief was ineens bloedfanatiek geworden met een aantal van zijn vrienden. De sigaret werd de deur gewezen, hij schreef zich in voor de marathon van New York en sloot zich aan bij de atletiekvereniging. En daar ga je dan onbewust toch in mee. Ineens werd er gelet op techniek, er kwamen compressiekousen in huis, want lange afstanden waren anders niet te doen. En waar ik nog niet heel verder was gekomen dan 10km, liep ik op een vieze, gure decemberdag ineens 10EM (16,1km) onder begeleiding van De Vriend. Een hele overwinning, zowel qua weer als qua afstand. Vanaf dat moment gingen alle remmen los. In januari liep ik zelf voor de lol een trainingsronde van 21,1km en in maart heb ik mijn eerste officiele halve marathon gelopen in een tijd van 1:48:37. In diezelfde maand werd de scriptie ook ingeleverd en ineens had ik zeeen van tijd... Om te gaan hardlopen. In mei liep ik voor het eerst mee met de loopgroep van de sportmasseur, hij voorziet mij sindsdien samen met De Vriend van de nodige looptips. En er is progressie, iets wat het lopen nog leuker maakt. Dus 21km werd 23km en dat werd op zijn beurt weer 25km. Ook was er de inschrijving voor de marathon van Londen in april 2017. Fijn, zo dacht ik, dat geeft nog genoeg tijd om voor te bereiden.

Maar ja, tijdens de zomervakantie stelde vriendlief mij een levensvraag, voor hardlopers dan. Waarom ik niet meedeed met de marathon van Amsterdam. Want 'je traint al zoveel, je zit al op een marathonschema, oktober moet dan te doen zijn.' Dit was eind juli. Oktober klinkt heel dicht bij als je zelf van april 2017 uitgaat... Ik dacht dat Henk een beetje gek geworden was. Maar na een nachtje slapen was ik stiekem toch wel een beetje met hem eens. Tijd zat om nog 2 of 3 keer een 30+km te lopen. Dus ik heb de stoute hardloopschoenen aangetrokken en mij ingeschreven voor de marathon van Amsterdam. 

 

Dus nu wordt het Amsterdam als proefje en dan volgend jaar maar Londen voor het echte. Waar ik november vorig jaar De Vriend nog heel hard uitlachte in New York na zijn eerste marathon (vooral de dag erna was zijn loopje hilarisch. 'Wie loopt er dan ook een marathon?! Dan zit er toch een steekje los? No way dat ik dat dus ga doen.') is het marathonsteekje bij mij blijkbaar ook losgeschoten. Het is best eng, maar toch ook wel weer heel gaaf. Let's do this!